Toiminnassamme lähestytään uutta lomavuotta 2023. Tulevana vuonna odotamme lomillemme noin 40 000 hakijaa, joista vajaalle puolelle voimme mahdollistaa loman.
Tässä hetkessä halusin pohtia, keitä lomiamme hakevat ihmiset ovat. Millaisia yhtäläisyyksiä heidän elämäntilanteistaan löytyy?
Loman hakijoiden elämäntilanne on haastava.
Fyysiset ja psyykkiset sairaudet, monimuotoiset perhetilanteet, kriisit sekä monenlaiset taloudelliset vaikeudet kuormittavat loman hakijoiden arkea. Yksikin haaste voi heilauttaa elämää, joskus isot asiat kasautuvat ja vaikutukset kertautuvat. Huoli tulevaisuudesta ja kasvava taloudellinen epävarmuus näkyvät lisääntyvissä määrin.
Loman hakijat ovat vailla tukiverkkoja.
Yksinäisyydestä, tukiverkkojen puutteesta ja sosiaalisten kontaktien vähyydestä kerrotaan hakemuksilla usein. Haja-asutusalueiden pitkät välimatkat, sairaudet ja omaishoidon sitovuus eristävät koteihin neljän seinän sisään. Kaivataan juttu- ja kahviseuraa. Pienten lasten vanhemmat tuntevat olonsa yksinäisiksi, kun apukäsiä ei ole tai ne ovat etäällä. Lapsille toivotaan kavereita. Elämä sairauden tai vamman kanssa saa ajattelemaan, että on ainoa, jolla on vastaavia ongelmia. Lomalta toivotaan seuraa, vertaistukea ja joukkoon kuulumisen tunnetta, ehkä jopa pidempiaikaista ystävää.
Loman hakijat huolehtivat läheisistään.
Useat lomaa hakevat ovat vastuussa läheistensä hyvinvoinnista. Lapsiperhetilanteita on monenlaisia eikä arki aina suju ihan mutkitta. Yksinhuoltajalla, uusperheellisellä tai erityislapsen vanhemmalla on vastuullaan tärkeä ja välillä myös voimia vievä tehtävä. Selvitysten mukaan yli miljoona suomalaista auttaa läheistään säännöllisesti. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia.
Loman hakijat toivovat itselleen ja läheisilleen helpotusta ja jaksamista arkeen.
Lomalta toivotaan hengähdystä, yhdessäoloa ja mukavia kokemuksia. Loman uskotaan tuovan voimavaroja ja jaksamista arkeen. Tuoreen Lapsen ääni 2022 -kyselyn mukaan 71 % pienituloisten perheiden lapsista vastasi, ettei lomailuun ole mahdollisuutta, koska perheellä ei ole varaa. Lomaa hakevat vanhemmat toivovat, että omat lapset saisivat mahdollisuuden lomaan kodin ulkopuolella, vaikka rahat ja voimat ovat vähissä.
Loman hakijat ovat avoimia vastaanottamaan tukea ja antamaan sitä muille.
Yli puolet vuonna 2022 lomaa hakeneista piti vertaistuen saamista tärkeänä tai erittäin tärkeänä lomatavoitteena. Vertaistuella tarkoitetaan kokemusten ja tiedon vaihtoa samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien ihmisten kesken. Vertaistuen vastavuoroisuus ja ”samassa veneessä” oleminen kertovat hakijoiden avoimesta halusta saada ja antaa tukea.
Avun ja tuen hakeminen ei ole aina helppoa. Sukupolvien ketjut vahvistavat suomalaisten yksin pärjäämisen kulttuuria. Emme ole kaukana sukupolvesta, joiden on ollut välttämätöntä pärjätä ja olla vahvoja. Sodan aikainen taakkasiirtymä lepää edelleen vahvasti meidän monen harteilla. Vaikeisiin elämäntilanteisiin voi liittyä myös häpeää. Yhteys toisiin, hyväksyntä ja arvostus sekä kokemus nähdyksi tulemisesta suojaavat häpeältä.
On merkittävää, että loma voi toimia myös tuen saamisen ja jakamisen paikkana. Loma voi olla myös käänteentekevä hetki ja ensiaskel vahvemman tuen, kuten ammattiavun hakemiseksi.
Loman hakijat ovat tärkeitä ja merkityksellisiä ihmisiä. Äitejä ja isiä, mummoja ja kummeja, lapsia ja nuoria – tulevaisuuden toivoja. Tavallisia ihmisiä, joita elämän on kohdellut eri tavoin.
Voisitko sinäkin rohkaista jotakuta ottamaan vastaan tukea? Kertoa, ettei elämässä aina tarvitse pärjätä omillaan. Joskus tuettu loma voi olla askel kohti helpompaa huomista.
Liisa Moilanen
MTLH:n lomasihteeri
Sosionomi, Yamk