MTLH on edistänyt hyvinvointia vuodesta 1954
MTLH tarjoaa hyvinvointia kaikille. Tutustu, mistä kaikki sai alkunsa!
Vuonna 1954 Suomi vapauttaa kahvin säännöstelystä, hallitus toteaa sotatilan Saksan kanssa päättyneen ja Neuvostoliitto luovuttaa presidentti J. K. Paasikivelle Leninin kunniamerkin. Saman vuoden syyskuun 22. päivänä joukko Maalaisliiton Naisia kokoontuu Helsingissä ja perustaa yhdistyksen, jonka nimeksi tulee Maaseudun terveys- ja lomahuolto. Perustamisasiakirjassa kuvataan tarkoitusta näin:
”Tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä niiden järjestöjen kesken, joiden tehtäviin [–] kuuluu rasittuneiden, vähävaraisten perheenäitien ja virkistystä kaipaavien lasten terveys- ja lomahuollon järjestäminen.”
Suomi on toipumassa sotavuosista. Väestö on rasittunut työstä, lauantait ovat edelleen työpäiviä. Ensimmäinen vuosilomalaki takaa työntekijöille 9 päivää lomaa vuodessa. Tämä ei koske maanviljelijöitä eikä kotiäitejä. MTLH:n perustajat näkevät, että etenkin maaseudun äidit ja lapset tarvitsevat virkistystä arkeensa. MTLH alkaa järjestää lomia kansanopistoissa ja hankkii työlleen lahjoitusvaroja.
Suomeen on syntynyt muitakin sosiaalisen lomatoiminnan järjestöjä. Järjestöt valitsevat lomille henkilöitä, joilla ei olisi muuten mahdollisuutta lomailla joko taloudellisten tai muiden esteiden vuoksi. MTLH:n aktiivi Orvokki Kangas kiertää lomakohteissa ympäri maakunta ja tapaa lomalaisia. Toisinaan he lähettävät hänelle kirjeitä. Eräs äiti kuvailee tuntojaan näin:
”Se oli seittemän lapsen äitille ensimmäinen loma paithi tietysti lapsivuodelomat. Haluan kiittää viikosta, jonka sain ystävien, kaltaisteni seurassa viettää. Makuukset olivat paremmatkin kuin hyvät ja tyttökin nukkui kuin tukki.”
2020-luvulla olemme sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestö, jonka lomille voivat hakea maaseudun äitien lisäksi isät, perheet ja lapsettomat, kaupunkilaiset ja taajamissa asuvat, nuoret ja ikääntyneet, työttömät ja yrittäjät, pitkäaikaissairauksia sairastavat ja terveet – loman tarve on ratkaisevin kriteeri. Orvokki Kankaan tapaaman äidin tavoin ”kaltaisten seura” eli vertaistuki on lomalaisille edelleen tärkeää: lomapalautteissa kerrotaan, miten ilahduttavaa on tavata samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä.
MTLH:n perustajat halusivat, että hyvinvointi on mahdollista ihmisen varallisuudesta tai asuinpaikasta riippumatta. Sama perusajatus ohjaa valtakunnallista toimintaamme edelleen. Järjestämme vuosittain 600 lomaviikkoa, joiden hyvinvointiohjelma on räätälöity eri kohderyhmien mukaan, lomillamme käy noin 19 000 henkilöä vuosittain. Lomakohteita on 28 ja ne sijaitsevat ympäri Suomea, Lohjalta Inariin. Koordinoimme myös 25 vuotta toiminutta Maaseudun tukihenkilöverkkoa, jonka vapaaehtoiset tukihenkilöt tarjoavat tukea maaseudun asukkaille. Toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoista.
Haluamme jatkossakin tarjota hyvinvointia kaikille – myös heille, joilla ei ole mahdollisuutta matkustaa lomakohteeseen. Sen vuoksi uusin innovaatiomme virtuaalilomat tarjoavat virkistystä kotiin ja kodin lähiympäristöön verkon välityksellä.