Eläkkeelle pääseminen merkitsee usein – ainakin mielikuvissa, ajatuksissa ja toiveissa – vapautta, huolettomuutta ja aikaa nauttia vihdoinkin elämästä. Työelämä ei enää määrittele aikatauluja, jolloin poissa on stressi ja kiire. On aikaa panostaa itseensä ja läheisiin, itselle tärkeisiin asioihin. Jos on terveyttä ja mielen virkeyttä, voi alkaa uusi mielekäs elämänvaihe, ”kolmas ikä”.
Eläköityminen on kuitenkin suuri elämänmuutos. Taloudellisen tilanteen heikkeneminen näkyy useimmiten eläkkeelle siirryttäessä. Tulot pienenevät eikä kaikilla ole varallisuutta tai suuria säästöjä. Menot kuitenkin pysyvät samana ja saattavat jopa lisääntyä suurentuneiden sairaudenhoitokulujen takia. Elämä kapenee entistä enemmän seinien sisälle ja mahdollisuudet osallistua ovat heikommat. Leskeytyminen havahduttaa, kun yhtäkkiä oletkin yksin vastuussa kaikesta ja kaikki talouden menot kaatuvat lesken niskaan. Samat menot, jotka on vuosikymmeniä jaettu.
”Joka roposen saa tarkkaan laskea. Sähköt, vedet, lämmitykset, puhtaanapito ja lääkkeet vie niin ison loven eläkkeestä, että ylimääräiset huvit esim. tanssit, uiminen etenkin pienet lomat saavat jäädä.”
Työelämästä poisjääminen saattaa katkaista säännölliset kontaktit toisiin ihmisiin ja sosiaalinen elämä voi kuihtua. Vanhemmilla eläkeläisillä osa ystävistä on siirtynyt tuonpuoleiseen ja osa saattaa jo olla huonokuntoisia. Iäkkäämpänä on usein vaikeampaa löytää uusia ystäviä. Omat lapset ja sukulaiset saattavat asua kaukana.
”Minä olen jo eläkkeellä ja mieheni on pian jäämässä. Olemme uuden edessä, pitäisi opetella olemaan taas yhdessä päivät pitkät. Pitäisi löytää yhteistä tekemistä ja muuta. Mitenkähän tässä ovat muut selvinneet.”
Sairaudet luovat varjon elämän ylle, joka rajoittaa seniorin sosiaalista elämää. Toisen puolison terveydentila voi olla toista heikompi. Pariskunnilla toisen sairaus rajoittaa terveemmän ja elinvoimaisemman puolison menemistä ja harrastamista. Sairaudet sitovat kotiin ja rutiineihin.
”Sairauksien myötä sosiaaliset suhteet ovat huomattavasti vähentyneet. Ollaan paljon kahdestaan ja tulee väsymystä puolisoon, kun on pienet piirit.”
Lapset ja lapsenlapset tuovat ikäihmiselle useimmiten iloa ja merkityksellisyyttä elämän jatkuvuuden muodossa. Toisinaan omat aikuiset lapset saattavat tuottaa huolta ja murhetta, jopa ylen määrin. Aikuisten lasten elämän kriisit koettelevat ikääntyviä vanhempia ja lapsia autetaan mahdollisuuksien mukaan myös taloudellisesti. Aikuisten lasten huono-osaisuus ja syrjäytyminen heijastuu ikääntyvien vanhempien elämään.
”Minulla on neljä aikuista lasta ja heistä kolmella on erityisen paljon huolia oman elämänsä kanssa. Tuntuu etten jaksa tukea heitä, kun hädin tuskin koen selviäväni omasta elämästäni.”
Halu pitää itsestä huolta liikkumalla ja terveellisellä ravinnolla, sekä toive jatkaa terveitä toimintakykyisiä vuosia tulee esiin seniorilomahakemuksissa. Itsestä huolehtimiseen kaivataan aktivointia, neuvoja ja yhdessä tekemisen meininkiä.
”Kaipaan kipeästi vaihtelua ja piristystä arkeen. Tukea liikunnan elvyttämiseen ja oman toimintakyvyn ylläpitämiseen.”
Koronakriisi vaikutti erityisesti ikäihmisiin, kun elämänpiiri supistui kodin seinien sisälle. Nyt epävakaa maailmantilanne, erityisesti Ukrainan sota, pelottaa ja tulevaisuus näyttäytyy epävarmana ja ahdistavana.
”Suurin ongelma on yksinäisyys. Kanssakäymistä toisiin senioreihin ei ole.”
Elämän yksipuolisuus, yksitoikkoisuus, vaihtelun kaipuu, muiden ihmisten näkemisen tarve tulee ehkä eniten esille seniorilomahakemuksilla. Tuettu loma tuo kaivatun hengähdystauon arjen rutiineihin, pois kotiympyröistä. Helpottaa, kun huomaa monen olevan samassa tilanteessa arjen haasteissa. On helpompi hyväksyä omat sairaudet ja vaivat, kun kuulee muillakin olevan sairauksia ja vaivoja, jotka kuuluvat lähes kaikille ikäihmisille.
”Huomaa, että meillä kaikilla on omat vastoinkäymiset ja voi yhdessä miettiä keinoja positiiviseen asenteeseen. Lomalla oli minulle iso merkitys.”
Loman positiiviset vaikutukset kantavat pitkälle. Loma voi antaa kipinän itsestä huolehtimiseen tai uuteen harrastukseen. Tärkeintä on elämän kokeminen merkityksellisenä muiden kanssa yhdessä olemalla, joukkoon kuulumalla.
”Toivoin saavani lomalta motivaatiota itsensä kunnossa pitämiseen ja että tapaan uusia ihmisiä. Piristystä eläkeläisen arkipäivään, ohjattua toimintaa. Loma toteutti toiveeni!”
Johanna Belov
MTLH:n lomasihteeri
Kuva: Valentina Morales Buschmann