”Kannattaisi laittaa lapset myöhemmin nukkumaan, niin saisitte aamulla nukkua pidempään.”
Tämä neuvo on jäänyt mieleeni 20 vuoden takaa. Kerroin läheiselleni, miten lapsillani oli tapana herätä jo kuuden aikaan, eikä se itselle ollut mieluisin aika herätä. Hyvää tarkoittaen läheiseni lausui tuon lauseen. Tarkoitus oli varmasti hyvä, mutta sai minut vain ärsyyntymään. En ollut kysynyt asiaan neuvoa, olin todellakin jo ihan ensimmäiseksi tätä kokeillut ja lisäksi jäi tunne, että itselleni kuormittava tilanne kuitattiin helpon ratkaisun yksinkertaiseksi yhtälöksi. Kuten moni muukin vanhempi vastaavassa tilanteessa, hymyilin lakonisesti ja vaihdoin puheenaihetta.
Lapsiperheiden arki rakentuu jokaisen perheen kohdalla hyvin eri tavalla. Moni asia vaikuttaa siihen, millainen rytmi, arkivalinnat ja päätökset perheessä toteutuu. Se mikä toimii toiselle, ei välttämättä sovi oman perheen arkeen. Perheiden ympärillä on myös paljon tärkeitä ihmisiä ja tahoja, jotka haluavat tukea perhettä arjen toteutumisessa; isovanhemmat, sukulaiset ja ystävät, perheen ympärillä työskentelevät ammattilaiset. Nämä verkostot ovat kullanarvoisia monelle perheelle ja toimivat sekä perusarjen tukena, että tarvittaessa turvaverkkona.
Aina kuitenkaan hyvää tarkoittava apu ei toimi vanhemman näkökulmasta. Erityisesti tämä koskee pyytämättä annettuja ohjeita ja neuvoja. Usein meitä ammattilaisia neuvotuttaa jo ihan työnkin puolesta, mutta samaa tapahtuu myös läheissuhteissa. Meistä varmasti jokainen tunnistaa sen houkuttavan tunteen, kun kokee voivansa jakaa jotain sellaista tietoa, mitä vailla arvelee toisen olevan. Ja samalla meistä jokainen tunnistaa myös sen tunteen, kun saamme pyytämättä neuvoja, joista heti tiedämme, että ei tule omalla kohdalla toimimaan. Tässä neljä vinkkiä meille kaikille, joita joskus neuvotuttaa.
- Keskity kuunteluun. Meillä kaikilla on usein liian kiire päästä esittämään omia ajatuksia, mutta joskus toinen ihminen kaipaa vain kuuntelua ja ymmärrystä.
- Olisiko neuvon sijaan perheelle suurempi apu jostain konkreettisesta – kaupassa käynti, lasten vahtiminen tms.
- Jos kovasti neuvotuttaa, kerro että sinulla olisi hyvä vinkki, mutta kysy, onko sille tällä hetkellä tarvetta.
- Jos joku kysyy sinulta neuvoa, sitten antaa mennä. Päästä itsesi irti ja neuvo kaikki aiheeseen liittyvät vinkit, mitä mieleesi tulee.
Jokainen lapsiperhe arvostaa ja on kiitollinen perheen ympärillä olevista tärkeistä ihmisistä. Esimerkiksi vertaistuki on tärkeä voimavara perhearjen pyörteessä, kun tietää, että muillakin on ollut samoja tilanteita. Silti pyytämättä tulleet neuvot eivät aina ole tervetulleita. Hyvän ja toimivan neuvon erottaa siitä, että sille on tarve ja tilaus, siitä on aidosti apua ja saa vastaanottajan tuntemaan toivoa. Ja vielä lopuksi kaikille niille vanhemmille, joiden lapset ovat erittäin aamuvirkkuja, toivon mukaan vertaistuellinen ja hyvää tarkoittava vinkki; tämäkin vaihe menee ajan kanssa ohi.
Terhi Koivumäki
Kirjoittaja on terveydenhoitaja, kahden lapsen äiti, joka on työskennellyt perheiden elintapaohjauksen parissa lähes 30 vuotta ja valmistelee parhaillaan väitöskirjaa vanhempien kokemuksista oman lapsen lihavuuteen liittyen.