Sosiaalisen lomatoiminnan tarina palautuu vähävaraisten äitien tukemiseen sotien välisenä aikana. Raha-automaattiyhdistys on tukenut toimintaa 1950-luvulta lähtien. Aikoinaan työväen ja maaseudun ihmisten järjestöt olivat paras tapa tavoittaa avuntarvitsijoita. Nykyään ei jäsenkirjoja kysellä, vaan keskeinen lomista tiedottamisen tapa on ilmaisjakelulehdet ja sosiaalinen media. Lomat myönnetään yksilöllisen tarpeen perusteella taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein.
Lomajärjestöt tavoittavat itse asiassa valtavasti ihmisiä, jota mikään muu järjestötoiminta ei tavoita. Tuettu lomatoiminta ei ole viranomaistoimintaa eikä siihen sisälly leimaa. Työtä tehdään matalalla kynnyksellä hyvinvoinnin ja terveyden tueksi ja ongelmien ennalta ehkäisemiseksi. Tuettuja lomia järjestetään paikoissa, joissa suomalaiset muutenkin lomailevat.
Viimeaikaiset tutkimukset lomatoiminnasta kertovat, että osallistuminen tuetulle lomalle auttaa lisäämään luottamusta yhteiskuntaan ja avun hakemiseen. Yhteistyön kehittäminen sosiaalitoimen kanssa on edelleen tarpeen, jotta tieto tuetuista lomista tavoittaa kaikki tarvitsijat ja toisaalta jotta loman matka- ja omavastuukustannuksiin osataan hakea tukea.
Suomen lukuisat lomajärjestöt yhdistyivät viideksi järjestöksi vuonna 2012. Lomajärjestöt muodostavat tiiviin LYR-yhteistyöverkoston ja käytössä on yhteinen sähköinen asiointijärjestelmä, jonka kautta lomia haetaan ja myönnetään. STM jakaa viidelle lomajärjestölle vuosittain noin 12 miljoonaa euroa Veikkauksen tuotoista ja lomajärjestöt myöntävät tuetun loman lähes 50 000 suomalaiselle joka vuosi. Hakijoita on vuosittain noin kaksinkertainen määrä.
Lomajärjestöjen yhteistyöryhmä LYR
Maaseudun Terveys ja Lomahuolto ry www.mtlh.fi
Hyvinvointilomat ry www.hyvinvointilomat.fi
Solaris-lomat ry www.solaris-lomat.fi
Svenska Semesterförbundet rf – www.semester.fi
Nasy – Naiset Yhdessä ry – www.nasylomat.fi