Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on maassamme ollut jo pitkään merkittävä rooli hyvinvoinnin edistäjänä. Yksi tällainen sote-alan toimija on vuonna 1954 perustettu Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH), joka tarjoaa taloudellisesti tuettuja lomia lapsiperheille, ikääntyneille, työikäisille, pienyrittäjille ja erilaisten sairauksien, vammojen tai muiden haasteiden kanssa eläville. MTLH järjestää 500 lomaa yli 20 kohteessa ympäri Suomea – myös muille kuin maaseudun asukkaille.
Suomessa on noin 200 valtakunnallista sote-alan järjestöä, jotka ovat merkittäviä puolestapuhujia erityisesti niille kansalaisille, joiden ääni kuuluu heikosti yhteiskunnassa. Järjestöt ovat myös tärkeitä kumppaneita julkiselle ja yksityiselle sektorille. Järjestöjen erityinen vahvuus on niiden ketteryys kehittää ja testata innovatiivisiakin toimintamalleja, jotka tukevat myös julkisen ja yksityisen sektorin tekemää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä.
Uusi hallitusohjelma on alentamassa valtionavustusten tasoa terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisen osalta tulevina vuosina. SOTE-alan järjestöt ovat ottaneet tiedon vastaan hyvin pettyneinä, koska leikkaukset osuvat eniten apua tarvitseviin ihmisiin. MTLH:n vuosikymmenten kokemus ja palaute ovat osoittaneet toiminnan merkityksen ja arvon.
Hallitus aikoo myös valmistella kansalaisjärjestöstrategian ja sen toimeenpanosuunnitelman, jonka yhteydessä selvitetään mahdollisuuksia kehittää kansalaisjärjestöjen omaa varainhankintaa. Järjestöjen keskinäisen yhteistyön tiivistäminen ja päällekkäisen toiminnan purkaminen mahdollistaa järjestöjen resurssien yhdistämisen – myös erityisryhmien palveluiden osalta. On välttämätöntä, että järjestöjen sopeutustoimet hallituksen linjauksiin toteutetaan hyvässä yhteistyössä tinkimättä toiminnan laadusta ja vaikuttavuudesta.
Hannamari Heinonen
MTLH:n hallituksen jäsen