Perhe on tiimi, johon kuuluu ihmisiä ja joskus eläimiäkin. Lapsiperheessä on aikuisten lisäksi lapsia. Perhe asuu kodissa. Kaikissa kodeissa tulisi olla tarpeellisia tavaroita, kuten sängyt ja ruokapöytä. Kodin keittiössä pitäisi olla jääkaappi ja siellä ruokaa. Myös puhtaat vaatteet ja mahdollisuus peseytymiseen kuuluvat kotiin. Hyvinvoinnin edellytyksenä on perustarpeiden tyydyttyminen ja riittävän hyvä elämä.
Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei aina ole. Voidakseen hyvin pitää perheellä olla rahaa. Ei sitä tarvitse olla liikaa tai edes paljon, kunhan sitä on tarpeeksi. Sen verran, ettei tarvitse pelätä kodin menettämistä. Sen verran, että kaikki saavat syödäkseen, eikä tarvitse päivittäin murehtia, onko varaa bussilippuun tai bensaan, jotta jokainen pääsee töihin, kouluun tai mihin ovatkaan menossa.
Jatkuvassa rahapulassa ei rahaa voi olla ajattelematta. Sen aiheuttama stressi on lamaannuttavaa. Se syö voimia ja eikä jaksaminen silloin riitä hyvinvointia kannatteleviin toimintoihin. Edes niihin maksuttomiin tai edullisiin. Raha saattaa olla kynnyskysymys myös sosiaalisten suhteiden ylläpitämisessä, sukulaisissa vierailemisessa ja harrastamisessa.
YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus ruumiillisen, henkisen, hengellisen, moraalisen ja sosiaalisen kehityksensä kannalta riittävään elintasoon, sekä sosiaaliturvaan. Suomi on sopimukseen sitoutunut, mutta siitä huolimatta lapsiköyhyys lisääntyy. Hallituksen leikkaukset kohdistuvat valitettavasti myös pienituloisiin perheisiin.
Köyhyys aiheuttaa helposti syrjäytymistä ja sen vaikutukset ulottuvat lapsilla monesti aikuisuuteen asti. Riskit rikollisuuteen, mielenterveysongelmiin ja matalampaan koulutustasoon kasvaa. Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtajan Ulla Siimes korostaa lapsiperheiden hyvinvoinnin tärkeyttä:
”Yhteiskunta rakentuu kestävälle pohjalle vain, kun lasten, nuorten ja perheiden usko tulevaisuuteen säilyy ja jokaisen lapsen perusasiat ovat kunnossa.”
MTLH ry:n lomatoiminnan tavoitteena on tukea muun muassa pienituloisten lapsiperheiden hyvinvointia. Tuetulla lomalla perhe voi viettää aikaa yhdessä ja saada voimaannuttavan kokemuksen koko perheelle. Lomahakemuksissa näkyy usein perheiden toive irtiottoon arjen huolista ja päästä syömään valmiiseen pöytään ja mahdollisuuteen keskittyä rentoutumiseen ja yhdessäoloon. Osa hakijaperheiden lapsista ei ole koskaan lomaillut kodin ulkopuolella. Lapselle on tärkeää kokea tasavertaisuutta ja yhteenkuuluvuutta kavereiden keskuudessa. On hienoa voida sanoa kavereille:
”Me oltiin kans lomalla.”
Krista Salmenoja
Järjestöassistentti