MTLH tekee vuosittain toimintasuunnitelman, joka sisältää tavoitteet ja mittarit toiminnan tulosten ja vaikutusten arviointiin. Keräämme vuoden aikana suunnitelmallisesti tietoa ja palautetta lomalaisilta, vapaaehtoisilta, yhteistyökumppaneiltamme ja teemme itsearviointia. Raportoimme tulokset omassa organisaatiossa, sidosryhmillemme sekä toiminnan rahoittaja STEA:lle.
Vuoden 2023 keskeisimmät tulokset kertovat, että lomatoiminnalle on kasvava tarve.
- Hakijoita oli ennätysmäärä, yli 42000.
- Myös uudet hakijat ovat löytäneet meidät, ensikertaa tuetulla lomalla oli 83% kaikista lomalaisista.
- MTLH:n v. 2023 tekemän kansalaiskyselyn mukaan tuettuun lomatoimintaan on osallistunut 13% ja siitä on kuullut 56% suomalaisista.
- Tuetun lomatoiminnan järjestämistä pitää tärkeänä erittäin tai jokseenkin tärkeänä 78% suomalaista.
- MTLH ry on tuttu toimija 15%:lle suomalaisista. Luku on melko alhainen ja innostaa meitä viestimään lisää lomatoiminnasta.
Maaseudun tukihenkilöverkon tunnettuus on vuoden 2023 tulosten mukaan lisääntynyt. Toiminta on laajentunut alueellisesti ja toimintaan osallistuvien määrä kasvaa.
Lomapalautteiden mukaan parasta lomalla oli valmis ruoka, lomaohjelma ja arjesta irtautuminen. Myös mahdollisuus tavata muita samassa elämän tilanteessa olevia ja perheille yhteinen aika olivat tärkeitä lomakokemuksia. Myös useita kuukausia loman jälkeen lomalaiset kokivat myönteisiä vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen, sosiaaliset suhteisiin, arjen sujumiseen, elämän mielekkyyteen ja yhdenvertaisuuden kokemukseen liittyen. Tuetun loman vaikutukset ulottuvat siis pitkälle arkeen.
MTLH on hyvä yhteistyökumppani, mistä kertoo suuri yhteistyökumppaneiden määrä: noin 100 järjestökumppania vuosittain lomatoiminnassa sekä sujuva yhteistyö lomakohteiden kanssa, joista suurin osa on pitkäaikaisia kumppaneita. Yhteinen viestintä tuetuista lomista ja niiden hyvinvointivaikutuksista edesauttaa hyvien tulosten saavuttamisessa. Vapaaehtoiset lomaluotsit ja lomaohjaajat tukevat vertaistuen toteutumista. Myös maaseudun tukihenkilöverkon toiminnan taustalla on merkittävä joukko maaseutu- ja hyvinvointitoimijoita.
Erilaiset yhteiskunnalliset vaihtelut ja eriarvoistuminen sekä toimintaympäristön muutokset näkyvät MTLH:n toiminnassa. Lomatoiminnan hakijamäärä on kasvanut ennätyksellisen paljon. Muun muassa Ukrainan sota ja elinkustannusten merkittävä nousu ovat lisänneet lomatuen tarvetta. Yksinäisyys, erilaiset sairaudet, perhe- ja ihmissuhteiden haasteet, taloudellinen ahdinko, työttömyys sekä yleinen epävarmuus tulevaisuudesta nousevat esille niin lomatoiminnassa kuin Maaseudun tukihenkilötoiminnassa. Vertaistukea ja arjen voimavarojen vahvistamista tarvitaan.
Anne Ylönen
Toiminnanjohtaja