Kelassa on kehitetty etäkuntoutusta jo pitkään. Kuntoutuspalvelujen kehittämiseksi etäkuntoutuksen toimivuudesta ja vaikuttavuudesta tarvitaan vielä lisätietoa. MTLH on aloittanut tutkimusyhteistyön Kelan kanssa. Tuetuille lomille osallistuvista omaishoitajista muodostetaan tutkimuksen kannalta tärkeä vertailuryhmä. Tutkijat keräävät vuoden 2022 aikana tietoa siitä, miten tuetulle lomalle osallistuminen vaikuttaa mm. omaishoitajan mielialaan, koettuun elämänlaatuun, omaishoidon kuormitukseen ja toimintakykyyn.
Terveydenhuollon palvelut ovat digitalisoitumassa kovaa vauhtia. Digitalisaatio läpäisee kaikki yhteiskunnan osa-alueet, julkiset palvelut mukaan lukien. Digitalisaatio haastaa vanhat tavat järjestää palveluita ja nostaa asiakkaan palvelujen keskiöön. Ihminen on tärkein osa myös sosiaali- ja terveysministeriön vuoteen 2025 ulottuvaa digitalisaation visiota.Visiossa digitalisaation avulla ihmiset voivat tulevaisuudessa tehdä entistä parempia valintoja ja saada käyttöönsä myös itselleen sopivampia palveluja. Etäkuntoutus on yksi digitaalisen palvelun muoto, jossa käytetään apuna erilaisia etäteknologiaa hyödyntäviä sovelluksia, kuten puhelinta tai tietokonetta. Koronapandemia on omalta osaltaan vauhdittanut etäkuntoutuksen käyttöönottoa paitsi Kelan, myös muiden tahojen järjestämissä kuntoutuspalveluissa. Kelassa on jo pitkään kehitetty etäkuntoutusta. Erityisesti etäkuntoutuksen toimivuudesta ja vaikuttavuudesta tarvitaan kuitenkin vielä lisätietoa, jotta kuntoutuspalveluita voitaisiin kehittää sosiaali- ja terveysministeriön vision mukaisesti asiakkaiden tarpeet huomioon ottaen.
Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry on aloittanut tutkimusyhteistyön Kelan kanssa kevään 2022 aikana. Etäkuntoutusta käytetään Kelan järjestämällä omaishoitajien kuntoutuskurssilla perinteisen, kasvokkaisen kuntoutuksen rinnalla. Kelan luotsaamassa Etäkuntoutuksen toimivuus ja vaikuttavuus -tutkimuksessa tarkastellaan Kelan järjestämän omaishoitajien kuntoutuskurssin toimivuutta ja kurssille osallistumisen vaikutuksia omaishoitajien hyvinvointiin. Havaittuja vaikutuksia verrataan kahteen muuhun omaishoitajille tarkoitettuun palveluun – Kelan järjestämälle omaishoitajien parikurssille ja MTLH:n järjestämälle tuetulle lomalle – osallistumiseen. MTLH:n järjestämille lomille osallistuvista omaishoitajista muodostetaan siis tutkimuksen kannalta tärkeä vertailuryhmä.
Tutkimustietoa kerätään 8 – 9 kuukauden aikana MTLH:n lomille hyväksytyiltä omaishoitajilta postitse lähetettävien kyselyiden avulla. Tarkasteltavat asiat liittyvät mielialaan, elämänlaatuun, toimintakykykyyn ja omaishoidon kuormitukseen ennen lomaa, sekä noin 5 ja 8 kuukautta loman jälkeen. Lisäksi arvioidaan erilaisia vaikutuksia selittäviä tekijöitä.
Kutsu osallistua tutkimukseen ja lisätietoa tutkimuksesta lähetetään kirjeitse omaishoitajien lomille hyväksytyille. Tutkimukseen ovat soveltuvia kaikki omaishoitajien lomalle kutsutut, jotka ovat vähintään 18-vuotiaita ja hoitavat täysi-ikäistä omaistaan päivittäin. Tutkimukseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Mitä useampi kutsuttu tutkimukseen osallistuu, sitä laadukkaampi ja luotettavampi tutkimuksesta tulee. Toivomme siis runsasta osallistumista!