Poikkeuksellinen koronapandemia kokoaa suomalaisia koteihin. Koulujen kiinnimeno ja organisaatioiden siirtyminen etätyöhön sekä omaehtoiset tai pakolliset karanteenit ovat muuttaneet suomalaisten arkea.
Monissa talouksissa ruokaa tarvitsee valmistaa useamman kerran päivässä. Kannattaa suosia helppoja arkiruokareseptejä ja hyödyntää kaappien sisältöä. Kerralla voi myös valmistaa isomman erän ruokaa ja pakastaa siitä osan kiireellisempien päivien varalle. Hyviä pakastettavia ruokia ovat esimerkiksi herne- tai sosekeitto, lihapyörykät ja laatikkoruoat.
Lapsiperheissä harrastukset ovat tauolla eikä kavereiden luokse pääse. Erilaiset perheen kesken tehtävät aktiviteetit ovat tarpeen. Kotiin keskittyvää vapaa-aikaa voi piristää tekemällä ruokaa ja leipomalla yhdessä. Lasten kanssa voi leipoa esimerkiksi sämpylöitä ja piirakoita tai tehdä rahkaa, marjakiisseliä tai herkulliset smoothiet pakastimesta löytyvistä marjoista. Koululaiset voivat myös itse valmistaa oman lounaansa edellisenä iltana #kouluruokaakotona-ohjeistuksen avulla.
Hyvä käsihygienia on ehdottoman tärkeää aina kotiin tullessa, ruokaa tehdessä, ruokailun yhteydessä, vessassa käydessä sekä yskimisen, aivastamisen ja niistämisen jälkeen. Lapsia, ja miksei aikuisiakin, voi kehottaa laulamaan jotain tuttua lastenlaulua käsiä saippuoidessa ja huuhdellessa. Näin pesu on tarpeeksi huolellinen eikä liian lyhyt huitaisu.
Kotitalouksien varautumissuositus on, että kotoa pitäisi aina löytyä koko perheelle ruokaa ja lääkkeitä ainakin 72 tunniksi. Kotivaran perusidea on, että missä tahansa yhteiskunnan häiriötilanteessa tai henkilön sairastuessa kotoa löytyy valmiiksi ainakin kolmen vuorokauden kotivara. Kotivarasta on hyvä huolehtia, mutta turhaa hamstrausta on syytä välttää. Liiallinen hamstraus johtaa helposti ruokahävikin lisääntymiseen.
Sairastapauksessa kotivara antaa aikaa järjestellä asiat rauhassa. Apua voi pyytää ystävältä tai naapurilta tai käyttää verkkokauppaa ja kotiinkuljetuspalveluita. Apua kannattaa jakaa ja myös reippaasti pyytää, jos sitä tarvitsee.
Pitkään kotona ollessa aika saattaa käydä pitkäksi. Jotkut henkilöt ovatkin aloittaneet kaappien ja kellarin suursiivoukset, vanhojen valokuvien järjestämisen, uuden käsityön tekemisen tai päiväkirjan kirjoittamisen. Nyt on hyvä aika myös muistaa ystäviä ja sukulaisia. Yhteyttä tulee pitää puhelimitse ja sosiaalisen median välityksellä. Mikäpä sen mukavampaa kuin saada soitto ystävältä, jota ei ole pitkään aikaan tavannut.
Mirja Hellstedt, toiminnanjohtaja, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry
Maaseudun tukihenkilöverkon ensi viikolla ilmestyvässä juttusarjan kuudennessa osassa käsitellään koronatilannetta maaseudun nuorten näkökulmasta.
Älä jää yksin huoliesi kanssa, vaan ota rohkeasti yhteyttä, Sinua varten täällä ollaan!
Maaseudun tukihenkilöverkon koulutetut tukihenkilöt löydät osoitteesta www.tukihenkilo.fi. Voit soittaa kenelle tukihenkilölle tahansa, mihin päin Suomea vaan. Myös Raitti -maaseudun tukipuhelin päivystää joka päivä klo 18-22 maksuttomassa numerossa 0800-92550.