Viimeinen virtuaaliloma pidettiin joulukuun alussa. ”Tunteet ovat ohimeneviä tunnetiloja, kun taas mieliala on pitkäaikainen kokemus hyvinvoinnista. Ajatukset ovat kuin bussin matkustajia, jotka yrittävät huudella omia ohjeitaan, mutta sinä olet ratissa ja päätät mihin suuntaan ohjaat,” Peurungan psykologi Niina Maaskola johdatteli osallistujia keskusteluun. Invalidiliiton kanssa yhteistyössä järjestetyllä lomalla Maaskola kysyi lomalaisilta: mistä henkisen hyvinvoinnin tunnistaa?
”Levollisuudesta, vaivattomuudesta, ei tarvitse pinnistellä” lomailijat luettelivat.
Henkinen hyvinvointi on kokemusta elämän mielekyydestä, tärkeydestä ja turvallisuudesta sekä kykyä kohdata vastoinkäymisiä ja selviytyä niistä. Tunne-elämän tasapainoisuus on hyvä merkki, vaikka kaikilla meillä onkin sekä huonoja että hyviä päiviä, Maaskola summasi.
Myös ihmissuhteet ovat tärkeitä, samoin arvojen mukainen elämä, merkityksellisyyden kokemus ja kunnossa olevat perusasiat, lomalaiset luettelivat.
”Kudon tässä parhaillaan”, lomalainen kertoi omista rentoutumismenetelmistään toisille LIVE-yhteyden äärellä.
”Käsityöt tai muu mielekäs tekeminen viekin meidät helposti flow-tilaan, joka auttaa irtautumaan stressitekijöistä”, Maaskola kommentoi.
Viimeinen virtuaaliloma päätti MTLH:n pilottijakson, jolla kokeiltiin, miten digitaalinen toteutus soveltuu lomatoimintaan. Alustavat tulokset ovat lupaavia ja MTLH kehittää konseptia edelleen.
Loma järjestettiin yhteistyössä Peurungan, Maa-ja kotitalousnaisten ja Invalidiliiton kanssa.