Kun vanhemmuus syystä tai toisesta järkkyy, se heijastuu lapsiin. Tästä syystä matalan kynnyksen ja varhaisen tuen merkitystä ei voida liikaa korostaa perheiden palveluissa ja hyvinvoinnissa. Edellinen työni varhaiskasvatuksessa oli vahvasti perheiden tukemista ja ne vuodet opettivatkin tämän osa-alueen tärkeyden. Tällä reseptillä olen toiminut myös tuettujen perhelomien parissa.
Keskustelua vanhemmuuden tukemisesta on käyty jo vuosikymmenten ajan, ja huoli vanhemmuuden katoamisesta on ollut esillä monessa kohtaa. Aiemmin vanhemmuuden keskiössä olivat lapsen fyysinen hoiva, ravinto ja kotiolot, nykyään vanhemmuuden merkittävimmäksi velvollisuudeksi on noussut vanhempi-lapsisuhteen henkinen hyvinvointi. Käsitys ja ymmärrys vanhemman tukemisen vaikutuksista lapsen hyvinvointiin on korostunut. Ajankohtaisten tutkimusten valossa lasta tuetaan tehokkaimmin tukemalla vanhemmuutta. (Sihvonen 2020) Tähän tähdätään myös tuetuilla perhelomilla lomalle osallistumisen ja lomaohjelman kautta.
”Tuettu loma on hieno mahdollisuus irtiottoon arjesta. Se antaa voimia lapsiperheen haasteisiin arkeen palatessa. Kiitos!”
Toimintamme tavoitteena on tarjota mahdollisuus lomaan haasteellisessa elämäntilanteessa eläville, tukea heidän jaksamistaan sekä antaa heille voimia arkeen. Tuettu lomatoiminta vastaa perheiden tuen tarpeeseen ja vuonna 2021 perhelomien määrä on entisestään kasvanut. Tänäkin kesänä reilusti yli 1000 perhettä vietti lomaa tuetun lomatoiminnan avustamana.
Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma sekä Lapsistrategia ovat osaltaan pyrkineet rakentamaan lapsiystävällistä Suomea. Lapsiperheiden uudenlaiset tarpeet ja perheiden monimuotoisuus huomioidaan entistä paremmin, ja vanhemmuuden tukemisen vaikutus lapsen hyvinvointiin on korostunut.
Myös Perhebarometrissä 2018 käy ilmi perheiden toive arjen tukemiseen, matalan kynnyksen palveluihin ja varhaiseen puuttumiseen. Huolta vastaajien keskuudessa herätti lapsiperheköyhyys ja sen lisäämä riski eriarvoistumiselle. Eriarvoistumiseen vaikuttavat perheiden toimeentulovaikeudet, jotka heikentävät lasten mahdollisuuksia yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen osallisuuteen yhteiskunnassa.
Viimeaikaiset poikkeusolot ovat lisänneet perheiden vaikeuksia. Perheiden taloudelliset vaikeudet, yksinäisyys, vanhemmuuden haasteet ja parisuhde- sekä mielenterveysongelmat ovat kasvaneet huomattavasti korona-aikana verrattuna edellisvuoteen. Koronakriisi on vaikuttanut eniten perheisiin, jotka jo lähtökohtaisesti ovat olleet muita heikommassa asemassa. Tähän tuettu lomatoiminta vastaa hyvin mahdollistamalla perheille heidän tarvitsemansa taloudellisen tuen lomaan sekä toimintaa, jolla vahvistetaan jaksamista.
”Loma mahdollisti irtioton arjesta: saimme keskittyä välillä muuhunkin kuin perusarkeen. Lomasta jäi hyvä mieli, ja perheemme vuorovaikutus parani selvästi.”
Pienikin irrottautuminen arjesta voi tuottaa sitä tarvitsevalle perheelle mittaamattoman paljon hyvinvointia. Kaikilla on oikeus lomaan.
Maarit Suoperä
lomasihteeri
Lähteet: