Auringon lämmittäessä ja kesälomakauden lähestyessä on oiva hetki pysähtyä pohtimaan kulunutta kevättä virtuaalilomapilottiemme parissa. Olen saanut olla paraatipaikalla luomassa uutta vaihtoehtoista tapaa tuoda suomalaisiin koteihin virkistystä ja hyvinvoinnin palasia. Virtuaalilomien kehittäminen on ollut heittäytyvää ja moniulotteista koordinointia, villiä ajatusten virtaa ja taas pysähtymistä lomatoiminnan perustusten äärelle. Olemme tehneet yhteistyötä ennestään tuttujen ja uusien tahojen kanssa, ja yhdessä olemme hypänneet tuntemattomaan, opetelleet ja pyrkineet katsomaan pois perinteisestä. Ahkera kehittämistyö on tuottanut hedelmää. On ollut mahtavaa olla mukana ja pilotille tyypillisesti kokeilla ja arvioida.
Loma kotona, mitä se on?
Kun perinteisesti lomalaukkuihin pakataan vaatetta ja kenkää, pakkasi virtuaalilomalainen mukaansa ennakkoluulotonta ja kokeilunhakuista mieltä, toiveita vertaistuesta ja seurasta sekä odotuksia arjesta poikkeavasta ohjelmasta. Toiset hyppäsivät lomalle kovasta arjen vauhdista, toiset pystyivät antamaan ajatuksen kotilomalle valmistautumiseen jo ennakkoon:
”Nautittavuutta meillä lisäsi ehdottomasti järjestämämme ’kisastudio’, emme kyhjöttäneet läppärillä pöydän ääressä, vaan chillisti sohvalla. Ehkä lomaohjelmassa voisikin vinkata rennon ympäristön rakenteluun.”
Lomapalaute kertoo, että virtuaalisesti ohjatulla lomalla yli 60 % osallistuneista pääsi lomatunnelmaan hyvin tai erittäin hyvin – wau!
Lomalaisten koteihin ja lähiympäristöön suunniteltu lomaohjelma on keskeinen osa virtuaalilomaa. Viime syksyn ensimmäisten pilottien anti oli suuri, ja lomaohjelman sisältöjä ja toteutustapoja monipuolistettiin. Kokeilimme mm. ohjausta ulkotiloista, pienryhmätoimintaa, herkkupäivällisen kokkausta ja äänimatkoja. Erilainen, tavallisesta poikkeava tekeminen nousi toistuvasti esille keskustellessamme lomalaisten kanssa onnistumisista. 72 % lomalla olleista kertoi lomaohjelmaa olleen sopivasti.
Virtuaalilomalla on ollut myös ilahduttavan paljon myönteisiä vaikutuksia osallistujien elämään: Kaikki eläkeikäisten lomalle osallistuneet kokivat loman parantaneen heidän elämänlaatuaan. Sosiaalinen kanssakäyminen oman perheen sekä toisten lomalaisten kanssa koettiin antoisaksi: 50 % lomalla olleista lapsiperheistä koki lomalla olleen paljon positiivista merkitystä perheenjäsenten keskinäisiin suhteisiin. Toisilta lomalaisilta saatua vertaistukea kiiteltiin ja sitä toivottiin myös lisää. Haluttiin tulla tutuiksi ja vaihtaa ajatuksia.
”Ihmissuhteet ovat jääneet koronan vuoksi vähäisiksi. Tämä oli mukava piristys ja oli kiva tavata, vaikka vain verkon välityksellä toisia. Olimme yhteisellä lomalla, ei tarvinnut olla yksin kotona.”
Sosiaalisten suhteiden ja henkisen hyvinvoinnin tukeminen ovat lomatoimintamme keskeisiä tavoitteita, eikä niitä kohden menty virtuaalilomillakaan sattumalta. Lomaohjelmasta pyrittiin rakentamaan monipuolinen, erilaisia ohjaustapoja sisältävä kokonaisuus. Satsaus liikkumiseen kannustavaan lomaohjelmaan ei ollut turhaa: 96 % osallistuneista kertoo loman vaikuttaneen myönteisesti fyysiseen hyvinvointiin.
Tulokset ovat lupaavia ja uskon tämän rohkean pilotin saaneen jo nyt aikaan jotain pysyvää. Kesäloman kutsuessa on hyvä huokaista, kiittää ja lähettää terveiset jokaiselle pienelle ja isolle lomalaiselle elämän mutkiin.
Kesäterveisin
Liisa Moilanen
lomasihteeri